اخلاق و فعالیت گروهی؛ شالوده موفقیت در کانونهای فرهنگی | تحقق شعار «هر 500 دانشجو یک کانون فرهنگی» شدنی است
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ اکنون بیش از یکهزار و ۲۶۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور با محور دانشجویان فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند.
فعالسازی کانونهای فرهنگی، هنری و اجتماعی یکی از چند برنامه اداره کل فرهنگی و اجتماعی معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی است، کانونهایی که با کار تیمی دانشجویان علاقهمند در حوزههای مختلف فعال هستند و حوزه فرهنگی اجتماعی دانشگاه را فعال و پویا نگهداشتهاند و بخشهایی از جامعه نیز از خدمات آنها بهرهمند میشوند.
کانونهای دانشجویی یکی از قالبهای مهم و اثرگذار فعالیتهای دانشجویی بوده که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامههای دینی، انقلابی، فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شده است و هرقدر زمینههای فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانونها بیشتر دیده شود، طبیعتاً میتواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.
بیشتر بخوانید:
کانون معرفت رضوی در دوران همهگیری کرونا چه کرد؟
۵ پیشنهاد برای برگزاری بهتر دور دوم «جشنواره رشد»
تسریع روند جامعهپذیری دانشجویان در کانونهای فرهنگی
فعالیت کیفی کانونهای فرهنگی با ریلگذاری مناسب شتاب میگیرد
حسن پریان کارشناس فرهنگی امور کانونهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز رتبه نخست کارشناسان فرهنگی برتر متولی امور کانونها در کشور در نخستین جشنواره سراسری رشد را از آن خود کرد. خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارشها و گفتوگوهایی با دبیران کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، عملکرد، فعالیتها و مأموریتهای این کانونها را در قالب پرونده خبری «کانونهای دانشجومحور» بررسی میکند.
در ادامه گفتوگوی خبرنگار آنا با پریان و دیدگاههای او را در زمینه موفقیت در جشنواره سراسری رشد، تعداد و جایگاه کانونهای فرهنگی و هنری در دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، مشکلات و چالشهای فعالیت در حوزه کانونهای فرهنگی و ... را میخوانیم.
آنا: دلایل انتخاب شما به عنوان رتبه نخست جشنواره در بخش کارشناسان فرهنگی برتر متولی امور کانونها چه بوده است؟
پریان: هیچ فعالیت و کاری به سرانجام خوب منجر نمیشود، مگر به کار جمعی و سازمانی و هدفمند. فکر میکنم دلیل انتخابم بهعنوان رتبه نخست کارشناسان فرهنگی کل کشور در حوزه کانونهای فرهنگی تشکیل و بهروزرسانی کانونهای فرهنگی و دانشجویی، حضور فعال در جشنواره سراسری رشد و ارسال آثار فرهنگی دانشجویان طبق بخشنامه و زمانبندی اعلام شده بود.
ترغیب به تولید آثار دانشجویان در تمام بخشهای جشنواره سراسری رشد دانشگاه آزاد اسلامی از دیگر دلیل انتخابم بهعنوان رتبه نخست جشنواره رشد در بخش کارشناسان حوزه کانونها بود.
آنا: چه تعداد کانون فرهنگی اجتماعی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز و در چه زمینههایی فعال هستند؟
پریان: اکنون واحد فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز تعداد ۱۰ کانون فرهنگی و دانشجویی فعال دارد که در زمینههای مذهبی و دینی، اجتماعی، هنری، ادبیات و شعر فعالیت میکنند.
حمایتها از کانونهای فرهنگی و اجتماعی مناسب است
آنا: جایگاه و وظایف کانونهای فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
برای تحقق اهداف و فعالیتهای فرهنگی در تمام زمینهها، باید ارتباط و درخواستها را بر مبنای اخلاق و احترام پایهگذاری کنیم و با این روش اشخاص زیادی(دانشجویان) تمایل پیدا میکنند که با دانشگاه وارد فاز فعالیت شوند.پریان: خوشبختانه با رویکرد جدید معاونت فرهنگی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی که بر محور فعالیت دانشجویی تأکید دارد، دانشجویان فعال کانونهای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز با توجه به حمایت مسئولان، وضعیت خوبی دارند و وظیفه اصلی کانونهای فرهنگی ترغیب و آموزش دانشجویان علاقهمند به فعالیت در حوزههای مورد علاقه است.
از سوی دیگر کانونها در جذب و آموزش دانشجویان علاقهمند و فعال فرهنگی در حین تحصیل و پس از فارغالتحصیلی بهعنوان یک قطب و مولد اهداف فرهنگی در جامعه تأثیرگذار هستند.
آنا: حمایت از کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت آنان را چه چیزهایی میدانید و راهکارهایتان چیست؟
پریان: حمایتها از کانونهای فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز مناسب است و در مقابل چالشها و موانعی هم وجود دارد، بهخصوص در دو سال گذشته که محدودیتهای کرونایی موجب کُندشدن حرکت رو به جلو دانشجویان شده است؛ اما با برنامهریزی و تدبیر موانع برداشته خواهد شد.
باید برای دبیران هسته مرکزی کانونها معرفینامه صادر شود؛ چراکه این موضوع موجب شناخته شدن دانشجویان و هویت بخشیدن به آنان خواهد شد.
در این راستا واحدهای اداری دانشگاهها برای پیگیری و رفع موانع کانونها بیشتر شناخته خواهند شد و نکته دیگر اینکه باید برای طیفهای دانشجویی با سلیقههای مختلف شرایطی را مهیا کنیم تا برای فعالیت در کانونهای فرهنگی ترغیب شوند.
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی چگونه باید تقویت شوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟
پریان: در جلسات با دانشجویان عضو کانونها به این نکته پی بردم که باید بر مبنای اخلاق با آنان به بحث و گفتوگو بنشینیم و تشکیل کانون و حضور در چند بخش جشنواره بهصورت جمعی (گروهی و فردی) بسیار مفید خواهد بود.
قطعاً نخستین ارتباط مسئولان کانونهای فرهنگی با دانشجویان مهمترین بخش فعالیت فرهنگی است و این موضوع دانشجویان را به فعالیت مؤثرتر در کانونهای فرهنگی ترغیب میکند.
آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط(حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانونها چگونه بوده است؟
پریان: مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز براساس آییننامهها و بخشنامههای فرهنگی و دانشجویی همکاری لازم را با کانونهای فرهنگی انجام دادهاند.
به عنوان مثال سال گذشته برای به ثمرنشستن تولید دو اثر از مجموع ۱۱۵ اثر تولیدشده دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز برای شرکت در جشنواره رشد که لازمه آن حضور دانشجو بهصورت گروهی بود و با محدودیتهای کرونایی ناممکن شد، مسئولان همکاری لازم را با ما برای مهیاسازی محیطی مناسب و ایمن انجام دادند.
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیتها و دستاوردهایی در حوزه کانونها داشتهاید، تشریح کنید.
پریان: تلاش کردیم در راستای سیاستهای سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و رسیدن به ایدهآلترین شرایط به ازای هر ۵۰۰ دانشجو یک کانون فرهنگی ایجاد کنیم و در این مسیر کار سختی در پیش داریم؛ اما امیدواریم و تلاش میکنیم به اهداف خود نزدیک شویم. با دو سال سابقه در دفتر فرهنگ اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز با توجه به محدودیتهای کرونایی فقط به ۴۰ درصد برنامهها و اهداف تعیین شده قبلی نرسیدهایم.
بیشتر بخوانید:
فعالیت ۲۱ کانون فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی نجفآباد
مسئولان از ایده کانونهای فرهنگی اجتماعی حمایت کنند
«رادیو دانشجو» صدایی از بطن «کانون ترنم»
امیدوارم تا پایان سال جاری شرایط کشور بهسمت عادی شدن حضور و فعالیت دانشجویان پیش برود. با توجه به حضور و تجربه اندکی که در خارج از دانشگاه با انجمن هنرهای نمایشی اهواز داشتم، افتخار داوری بخش هنری آثار جشنواره سراسری رشد در مرحله واحدی و استانی را کسب کردم.
2 سال فعالیت در شرایط کرونایی
آنا: آیا در کانونهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز موفق به تولید محصول یا موفقیتهای دیگری شدهاید؟
پریان: کانون هلال احمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در دو سال شرایط کرونایی کشور در چند زمان بهصورت جهادی و با هماهنگی مسئولان هلال احمر و مسئولان و رؤسای دانشگاه آزاد اسلامی به همکاری در طرحهای کنترل و تشخیص این بیماری اقدام کرده است و اکنون در پایگاه واکسیناسیون دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز مشغول فعالیت است.
آنا: رمز موفقیت خود را در فعالیت بهتر کانونها و برترشدن چه مؤلفههایی میدانید و توصیهتان به کارشناسان این حوزه چیست؟
پریان: رمز موفقیتم ارتباط با دانشجویان و کارشناسان فرهنگی استان خوزستان بر مبنای اخلاق حسنه و حمایتهای معنوی همکاران حوزه دفتر فرهنگ بوده است.
از سوی دیگر برای تحقق اهداف و فعالیتهای فرهنگی در تمام زمینهها، باید ارتباط و درخواستها را بر مبنای اخلاق و احترام پایهگذاری کنیم و با این روش اشخاص زیادی(دانشجویان) تمایل پیدا میکنند که با دانشگاه وارد فاز فعالیت شوند.
لزوم استفاده از ظرفیت تخصصی کارشناسان و استادان هیئت علمی در جشنواره دوم
آنا: پیشنهادهای شما برای بهتر برگزارشدن جشنواره سراسری رشد برای دومینبار در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
پریان: با توجه به اینکه سال گذشته نخستین جشنواره رشد، رویدادی فرهنگی و هنری در دانشگاههای آزاد سراسر کشور بود برای هرچه بهتر برگزارشدن فعالیتها باید از ظرفیت تخصصی کارشناسان و استادان هیئت علمی دانشگاه بهره ببریم. برخی همکاران در زمینههای فرهنگی، هنری و ادبی سوابق خوبی دارند و در برگزاری جشنواره و رویدادها باید از تخصص آنان استفاده کرد.
بهعنوان مثال سالهای زیادی در حوزه فعالیتهای فرهنگی و هنرهای نمایشی در خارج از سازمان مشغول فعالیت هستم و قطعاً استادان دیگری هم با تخصصهای متفاوت علمی و فرهنگی میتوانند به این امر کمک کنند.
آنا: و کلام آخر...
پریان: آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز برای برگزاری و حضور در دومین جشنواره سراسری رشد را اعلام میکنیم؛ چراکه ظرفیتها، فضاها و زیرساخت انفورماتیکی لازم برای برگزاری و میزبانی چنین رویداد فرهنگی را داراست و مشتاقانه آماده به اشتراک گذاشتن تجارب با تمام همکاران حوزه فرهنگی هستیم؛ زیرا کار جمعی نتیجه خوبی پیش رو دارد.
از رئیس و معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، همکاران دفتر فرهنگ اسلامی واحد اهواز و «دکتر رازقی» مسئول کانونهای فرهنگی دانشجویی سراسر کشور برای راهنماییها و پاسخگوییهای شبانهروزی قدردانی میکنم و از عوامل خبرگزاری آنا به دلیل اطلاعرسانی مناسب فعالیتهای فرهنگی دانشگاه سپاسگزارم.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/